torsdag 20 maj 2010

Nu drar det i hop sig...

I måndags kunde jag presentera en modell. Det blev ett litet skåp ( tyvärr inget foto) där jag först och främst presenterade insidan. Bakgrunden, en gråbrun akvarell, monotypi, gjorde ett skrynkligt, smutsigt och ovårdat intryck. Golfmedalj högst upp med tomrum på båda sidor fick representera frånvarande föräldrar. Längst ner bland en hög av metallspån och andra vassa attiraljer låg en liten plastdocka med stora ögon och långt och tovigt hår. I högen låg också ett par närbilder av flickor, syskonlika dockan. etc.

Tanken med tjusig yta representerar ett liv där man prioriterar en snygg fasad. Karriär och ytligt umgänge upptar vuxna familjemedlemmars tid på bekostnad av djupare relation och bra kommunikation med med "nära och kära" t ex barn och äldre släktingar. I stället intalar man sig  kanske att förskola, skola eller åldringsvård sköter det man själv inte hinner med - prioriterar.

Mitt sexsurfande kom ganska snart in på ungdomars syn på sex. Genom att läsa många olika bloggar skrivna av tonåringar och sk "yngre vuxna" har jag fått, en viss inblick i hur en hel del ungdomar förhåller sig till sex. Att många är fullkomligt vilsna är väl ingen nyhet. Att man är nyfiken på sex i tonåren är ju också självklart. Men numera handlar det inte om att få reda på lite i taget. På nätet är man bara några klick ifrån allt vad en vuxenhjärna förmår i ord, bild och rörlig film på temat. Många tonåringars bloggar, insändare och dyl handlar om sex på nätet genom speciella comunities. För vissa av dessa ungdomar verkar sex fullständigt avdramatiserat/avromantiserat (se länk i v 18). Tidigare har jag nog ofta använt sex som synonym till fysisk kärlek. Det kommer jag inte att göra hädanefter.

Synen på sex ÄÄr förändrad! Ordet har för många blivit ett ganska neutralt ord dvs något man gör när man har lust. Partnern verkar ofta inte det viktigaste ( så länge det gäller samma åldersgrupp).Vad jag blivit mest förvånad över är att så många ungdomar tycker att det är ok att sälja sex som vilken tjänst som helst. Kan det vara så enkelt att shoppingberoendet och de dyra märkesprodukterna ökar trycket på att skaffa pengar till vaje pris. Förebilderna är ju viktiga. För tjejerna är det inte sällan storbystade kändisar med dyra märkeskläder. Det senaste i mina öron är att blivande studenter önskar sig bröstförstoring i studentpresent! Jag undrar hur man som förälder tänker när man ger en sådan present till sin tonåring!?
http://trollhare.wordpress.com/2009/09/14/sexpanik-botas-med-sjalvkansla/
http://perpettersson.wordpress.com/2009/09/21/sexuella-tjanster-ar-helt-ok/

Statestik kan tolkas på många sätt. Faktum kvarstår dock att tusentals ungdomar är sexuellt aktiva på nätet. Statestiken talar också om tonåringar som mår dåligt av fenomenet och om en stor ensamhet. Oavsett vad ungdomarna gör på nätet eller någon annanstans så behövs vuxenstödet. Det stora antalet skilsmässor pekar tyvärr på att kommunikationen i familjerna inte fungerar så bra. Folk flyr in i sina arbeten och fritidsaktiviteter. När barn och ungdomar går från skolan verkar det numera som om alldeles för många går ensamma hem till sin dator. Där ensam framför datorn är det inte så tryggt som man kan tro. Någon undersökning om hur familjer har det menar att många föräldrar inte umgås med sina barn mer än en halvtimma/dag i snitt. Ensamheten i kollektivet breder ut sig. Sorgligt..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar