måndag 12 oktober 2009

En föreläsning av Joakim Forsemalm om urban identitet.

http://www.murbrackan.se/aktiviteter.htmlidentitet!?

En diskussion om en pulserande och vital urban miljö: Långgatorna! Den unika atmosfären med blandning av bostäder och alla möjliga (och omöjliga) verksamheter lockar både göteborgare såväl som turister. J F diskuterade långgatorna utifrån omvandling och utveckling. Det var intressant att höra hur en sk omvandling av en stadsdel kan gå till. Glädjande var att man lägger stor vikt vid vad folk i området tycker men också de tillsatta grupperna där Joakim Forsemalm var en av deltagarna. Joakim betonade vikten av att ha kvar verksamheter i bottenvåningarna på de gamla husen för att bevara liv och rörelse i kvarteren. Han visade samtidigt ett mindre lyckosamt lägenhetsbygge i närheten där man gjort lägenheter utan verksamheter i bottenvåningarna.

Det viktigaste i diskussionen blir återigen MÖTEN...Det måste finnas naturliga mötesplatser. Platser där man kan alla kan träffas utan generationsuppdelningar.

Även Etsuroh Tetsua (arkitekt) som föreläsare på HDK samma vecka tog upp tankar om gamla invanda mötesplatser. Att man kan bygga nya aldrig så fina "öppna" ytor men de ersätter sällan de gamla. Han pratade om gamla domarplatser, platser vid korsande vägar osv. Jag kom att tänka på den skylt som någon av oss fotograferade på hisingen första veckan i september, vid uppraget om offentlig miljö. Det var en namnskylt: Mötesplatsen! men platsen verkade inte inbjuda till möten människor emellan. Möjligen för hundar, d v s en stolpe att märka revir på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar